Sayfalar

14 Mayıs 2012 Pazartesi

Karagümrük

KARAKGÜMRÜK
28 Nisan 2012

Karagümrük merkezi mahallesine eski devirlerde "gümrükhane çarşısı" denilirmiş. Karadan kente giriş çıkış yapan malların işlemleri için bu semtte kurulan gümrükhane binasından dolayı, günümüzdeki adını almıştır bu bölge... Haldun Hürel kitabında bu şekilde bir giriş yapıyorr Karagümrük bölgesine.
Sonra manavların renk renk dizdiği tezgahlar, mis gibi ekmek kokusu yayılan fırınlar, balıkçılar, pusuda bekleyen kediler, tarihi bir çeşme köşesi Karagümrük sokaklarına tat katan öğeler olarak devam ediyor.

Yaşlısı, genci, orta yaşlısı, kadını erkeği çocugu, hiçbir şey yapmadan öylesine oturun ahallisi ile bize İstanbul'un içinde bir kasaba izlenimi verdi Karagümrük. Parkları çok dingindi, huzurlu, sakin. İstanbul'un içinde İstanbul'dan ayrı bir dünya..

Karagümrük'te, Hoca Üveys camisini, Akseki mescidini, Hırka-i Şerif camisini, Akşemsettin Camisini, Tekkeleri, Hürrem Çavuş camisini, Mesih Ali Paşa camisini, Öküz Mehmet Paşa camisini, üç gözlü Karagümrük çeşmesini ve Karagümrük çarşısını gördük, gezdik.

Hırka-i Şerif cami, 2 giriş kapısı ahşap ve anıtsal büyüklükte. Cami yüksekte olduğu için, alt tarafta girişi bolca merdiven basamağına sahip ancak çok güzel görünüyor. Sultan Aldülmecit tarafından 1851 yılında yaptırılan bu değişik cami, sekiz köşeli bir plana sahip ve tek kubbelidir. İç mekanda devrin özelliklerini yansıtan ampir, rokoko gibi çok güzel süslemeler vardır. 

Dergahlar ve tekkeler Karagümrük'te sokakların arasında karşımıza çıkıyor. Bunlardan birisi "Kadiri dergahı" çünkü sandukalardan birisi Eş-Şeyh Seyyid Muhiddini Kadiri'nin, diğeride Seyyid Şemsettin Kadiri'nin. Abdülkadir Geylani tarafından kurulan bu tarikat, İstanbul'da yaygın bir tarikattı.

Biz tersten başladık gezmeye, en son olarak Karagümrük çarşısında Eriş yoğurtcusunda bitirdik gezimizi. Yoğurdumuzu alarak mutlu bir şekilde evimize dönerken, sevgilim yoğurdu merak ediyordu. Yedikten sonra da gerçekten çok lezzetli buldu ve bayıla bayıla yedi.  Afiyet şeker olsun:)

   Hoca Üveys Camii

 Mesih Ali Paşa Camii

 Mesih Ali Paşa Camii

Mesih Ali Paşa Camii

 Hırka-i Şerif Camii

  Hırka-i Şerif Camii

  Hırka-i Şerif Camii

  Hırka-i Şerif Camii

  Hırka-i Şerif Camii

  Hırka-i Şerif Camii

  Hırka-i Şerif Camii

  Hırka-i Şerif Camii

 Akşemsettin Camii

 Akşemsettin Camii

 Dergah

 Çeşme

 Hürrem Çavuş Camii


 Karagümrük Sokakları

 Öküz Mehmet Paşa Camii

 Eski çeşme

 Karagümrük Çeşmesi

 Karagümrük Parkı

 Karagümrük Çarşısı

Eriş Süt Ürünleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder